AC & CC

Jullie kennen `m wel Adam Curry. En misschien kennen jullie het niet Creative Commons. Curry heeft al een aardige tijd een podcast en sinds enige tijd volg ik de DSC (bijna) dagelijks. In de podcasts van de laatste tijd speelt een kort geding die hij heeft aangespannen tegen Weekend een rol. Zij hebben foto`s van zijn dochter genomen en het adres van haar school gemeld. Ook hebben zij foto`s van Flickr genomen en deze in het blad afgedrukt, terwijl deze gelicenseerd zijn onder Creative Commons.

Creative Commons biedt mensen die wat dan ook publiceren de mogelijkheid om hun publicatie`s te beschermen. Prima, maar vandaag is het vonnis gekomen van het kort geding. Lees het hier op Curry`s log.

Het vonnis is wat betreft het CC gedeelte prima…maarrrrr, Weekend moet dus betalen voor de foto`s… dat is dus maar €1000,- per foto, terwijl een paparazzi veel meer gekost zou hebben. Een ideale bron dus voor Weekend! En hoeveel betaal je wel niet als je een nummer van het net download en deze commercieel gebruikt? Dan krijg je BUMA/STEMRA over je heen, of Stichting Brein… heerlijk die bescherming van de consument.

Maar goed, een CC licentie is dus nog steeds beter dan niets. En aangezien ik er toch al over na zat te denken zal die er dit weekend wel komen. En die Flickr account voor m`n foto`s? Hmmm, wat heeft Weekend nou aan mijn reis naar Mexico of mijn familie gezellig aan het kerstdiner?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *