T-Mobile dual sim in iPad 3G werkt niet?

Update: Een dual sim van je iPhone abonnement in je iPad 3G stoppen werkt wel, zie de Update van 10 juli onderaan deze post voor de extra instellingen die je moet doen.

Omdat de iPad nog niet in Nederland te koop is heb ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk er maar een aangeschaft en dan direct de iPad 3G. En inderdaad, het is een magisch en revolutionair apparaat maar daar gaat deze post niet over.

Ik wilde specifiek de 3G omdat ik denk dat je dat gewoon gaat willen, ergens zonder WiFi toch het internet op. Met mijn iPhone abonnement bij T-Mobile zou ik een dual-microsim kaart aan kunnen vragen en dan zou het zo gepiept zijn, dacht ik.

iPad 3G met T-Mobile dual microsim

Het aanvragen van de dual microsim kaart was geen probleem bij de T-Mobile shop. De microsim zit in een gewone sim zoals de gewone sim nog steeds in een creditcard formaat kaart zit. Je kan kiezen of je de gewone formaat sim wil gebruiken (voor je iPhone 3G bijvoorbeeld) of de microsim (voor je iPad of iPhone 4 bijvoorbeeld) door het juiste formaat uit de kaart te drukken.

Micro sim in mijn iPad, gewone sim in mijn iPhone. Beide geven aan netwerk te hebben en de iPhone werkt als vanouds maar mijn iPad geeft aan dat deze geen data kan ontvangen als ik gebruik maak van 3G. Ook niet als de iPhone volledig uitstaat en de gewone sim dus niet in gebruik is. Mijn iPad geeft de volgende meldingen als ik een pagina probeer te openen:

iPad message: could not activate cellular data network and cannot open page

Via Twitter heb ik @tmobile_webcare gevraagd of het klopte dat een dual sim kaart van een iPhone abonnement in een iPad geen data doorgeeft. Ik kreeg daar in eerste instantie het volgende antwoord op:

‘dat klopt, tethering is niet toegestaan bij een i-abonnement.’ Status link.

Ik was het er niet mee eens dat een sim kaart in je iPad stoppen tethering is ondanks dat het om een dual sim gaat. Vervolgens kreeg ik een uitgebreidere uitleg terug:

‘In de prijslijst staat hierover het volgende vermeld: Voor data gebruik geldt dat bij een oneigenlijk gebruik T-Mobile beperkingen kan stellen. Van oneigenlijk gebruik is onder meer sprake wanneer de iPhone of de simkaart wordt gebruikt in combinatie met een computer of laptop.’ Status link 1, 2 en 3.

Tja… is de iPad dan een computer of laptop? Volgens @Gonny van iPhoneclub en iPadplanet in ieder geval niet.

‘iPad telt wat mij betreft niet als laptop hoor ;-)’ Status link.

Wat mij betreft telt een iPad inderdaad ook niet als laptop. Maar is het dan inderdaad zo dat het niet mogelijk is om je tweede sim van je iPhone abonnement in je iPad te stoppen en er het internet mee op te gaan en je dus inderdaad een extra abonnement af moet nemen om gebruik te kunnen maken van 3G in de iPad?

Update 2 juli 11:30 – T-Mobile: Ander abonnement

@tmobile_webcare heeft zojuist het volgende laten weten:

‘je kunt wel een data only of een Relax met wen’n’walk abonnement aansluiten, deze kun je wel in je iPad gebruiken’ Status link

There you have it. Volgens T-Mobile webcare kan je dus geen gebruik maken van je iPhone abonnement in een iPad 3G bij T-Mobile NL. Een extra kaartje kopen of abonnement afsluiten kan natuurlijk altijd maar was niet echt de bedoeling. In dat geval kan het net zo goed een kaartje van KPN of Vodafone zijn gezien de ontvangst problemen van de afgelopen tijd.

Update 3 juli 09:30 – T-Mobile: Geen ondersteuning iPad

Maar even met de T-Mobile klantenservice gebeld want ik ben het er niet mee eens dat ik een extra abonnement moet aanschaffen om gebruik te maken van 3g terwijl ik al een abonnement heb. De telefonische klantenservice wist mij het volgende te vertellen:

‘Wij ondersteunen de iPad niet en als u geen data ontvangt moet u contact opnemen met Apple’

Ik kan op dit moment geen kruistest doen met mijn microsim omdat ik nog geen ander toestel heb waar deze microsim inkan maar ik betwijfel of het probleem bij Apple ligt. Ik kan ze allicht een e-mail sturen.

Update 10 juli 09:30 – APN Settings, het werkt!

Dankzij een berichtje via Twitter kwam ik erachter dat er zoiets als APN settings zijn. Nog nooit van gehoord maar het loste wel mijn probleem op. In je Settings (NL = Instellingen) heb je een optie Cellular Data (NL = Mobile data). Deze heeft vervolgens weer een optie APN Settings (NL = APN Instellingen). Vul de velden als volgt in.

iPad APN Settings T-Mobile NL

De APN instellingen voor T-Mobile Nederland zijn dus:

 • APN: internet
 • Username: t-mobile
 • Password: t-mobile

Bron: T-Mobile T-Zones aanmelden

Note

In het geval van een dual sim moet je ervoor zorgen dat er maar één simkaart tegelijkertijd actief is. De simkaart die zich als laatste bij het netwerk aanmeld is actief. Dit houdt in dat als je gebruik wil maken van 3G op je iPad, je iPhone in Airplane Mode (NL = Vliegtuigmode) moet staan voordat je je iPad aanmeld op het T-Mobile netwerk.

Wil je vervolgens weer kunnen bellen dan zet je je Cellular Data op de iPad en de Airplane Mode op je iPhone weer uit.

58 thoughts on “T-Mobile dual sim in iPad 3G werkt niet?

 1. Beste mensen,

  Ik heb een dual sim aangevraagd en dit was binnen 10 minuten geregeld. Als je op 3G wilt met je iPad gewoon je telefoon even op Flight Modus zetten. Daarna data aanzetten op iPad.

  Klaar met 3G op je iPad? Data gebruik uitzetten en iPhone weer van flight modus afhalen.

  Werkt direct!

 2. Rene en Chantal, jullie vragen eigenlijk precies naar de informatie die in dit weblog gedeeld wordt. Lees het weblog nog eens door en kijk of je dan nog steeds met dezelfde vraag zit.

  @Tom. Vliegtuigmodus is inderdaad ook een goede optie, alleen kan je dan niet meer gebeld worden. Als je alleen de cellular data uit zet kan je internetten via 3g op je iPad en gebeld worden op je telefoon.

 3. Ik was nog in twijfel om een Ipad aan te schaffen. Mede door het feit dat ik niet op een 2e abbo zit te wachten.

  Na het lezen van van je berichten ben ik def. overgehaald. Frank, je bent een held!

  Mocht het, nadat ik de Ipad heb aangeschaft, alsnog niet werken, dan hoor je me wel weer 😉

 4. Op zoek naar een goedkoop abonnement voor mijn iPhone 3 gs kwam ik uiteindelijk uit bij GSM topdeal. Wel met een telefoontje erbij. Voor 12 € bellen smssen en onbeperkt internetten. Alles via T-Mobile. Nu ik het voorgaande lees vraag ik me toch af of de te leveren simkaart het wel gaat doen in mijn iPhone 3GS. Ik weet inmiddels dat het geleverde toestel simlockvrij is. Net als mijn huidige toestel.

 5. Ik snap het niet, indien je een iphone hebt of een ander toestel met modem optie, zet die gewoon aan, laat je ipad de modem scannen en ziezo internet waar je ook bent (dus via je telefoon ingebouwde modem, neem je ipad internet) ja toch, als het ware 100 euro meer betalen voor 3 of 4g is rommel.. merendeels zit je toch thuis met je ipad en wifi
  dus tip for gij met ipad alleen wifi: telefoon op modem stand zetten, op ipad telefoon modem zoeken en internet op je ipad en gewoon nog bereikbaar ook……

 6. beste

  ik heb de pan instellingen zoals hierboven ingesteld
  maar op mijn ipad krijg ik geen 3g verbinding
  enkel alleen maar het rondje
  hoe zou ik de 3g aan kunnen krijgen

  alvast bedankt voor de info
  hopen dat het gaat werken

 7. Pingback: Tips voor de iPad WiFi of 3G om snel en gemakkelijk internet te consumeren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *