Vespa plan – stap 0: Verzekeren

Zo`n 11 jaar geleden mocht ik de wereld van gemotoriseerde voertuigen betreden. Ok, de cc inhoud mocht nog niet groter zijn dan 50cc, maar dat was dan al heel wat. Ik had van mijn zuur verdiende centen een geweldige scooter gekocht. Een Honda Dio SR. Het ding was klein, super wendbaar en trok op als een gek. Een kleine drie maanden heb ik daar op rond kunnen scheuren totdat ik werd aangehouden door de politie omdat mijn buur(t)jongen die ik een lift naar huis gaf geen helm ophad.

Op zoek naar het Nederlandse plaatje wat op een geimporteerde scooter hoort te zitten kwam de politie tot de slotsom dat deze niet aanwezig was en trokken ze de conclusie dat de scooter illigaal in Nederland was. Dat klopte ook want eigenlijk wist ik en de verkoper dat deze met de inboedel van zijn dochter uit Japan mee was gekomen. Ik kwam eraf met een waarschuwing en de mededeling dat mochten ze me nog een keer zien rijden, de Honda ingenomen zou worden. Je kan zo`n ding dan alsnog in laten voeren maar dat koste toen rond de ƒ3000,-, geen goed plan dus.

De man die mij de scooter had verkocht had gelukkig gezegd dat mocht ik er ooit mee in de problemen komen, hij de Honda weer terug zou nemen en ik mijn geld terug zou krijgen. Gelukkig was dit een goudeerlijke vent en hield hij zich aan z`n woord. Maar ja, je bent dan eindelijk 16… dus op zoek naar vervanging.

Nou had de broer van een vriend van mij een Vespa, ik geloof een PK50. Metalic donker rood gespoten en een vriend van hem had weer een Vespa PX200, metalic donker blauw. En dat waren toch eigenlijk ook wel super mooie dingen. Nog echt van metaal, mooi geluidje en je kon er nog zelf aan prutsen ook. Toevallig kwam ik een oude kennis tegen die er nog één had staan en die hij kwijt wilde. Voor 1/3 wat ik voor de Honda betaald had was ik nu in het bezit van een Vespa PK50s uit 1984. Dankzij de broer van die vriend van mij was ik in contact gekomen met de Vespa Club en als je daar lid van was, kon je een verzekering afsluiten voor de helft van de prijs. En ja, een schakelscooter is wel wat duurder in de verzekering dan een automaatje.

Het ding zag er echter niet uit. Gedeukt, incompleet, zwart, paars en geel en overal OXBOW stickers erop. Ik denk dat ik er een paar maanden op rond heb gereden (met de stickers eraf en het geel en paars verwijderd). Een vakantie naar Wannerperveen mee heb gedaan en het toen tijd vond om eens te kijken of ik zo`n Vespa ook uit elkaar zou kunnen krijgen. Zeker wel! De Vespa was compleet gestript, en dat was het makkelijke gedeelte. Bij verschillende dealers heb ik onderdelen weten te sprokkelen die aan vervanging toe waren en nog wat extra beugels en een handschoenenkastje die er niet op zat. Het motorblok heb ik helemaal schoongemaakt en de cilinder vervangen. Dankzij mijn neef die toen bij Scania werkte konden de metalen onderdelen, na eerst gezandstraalt te zijn, een prachtig dompelbadje krijgen wat het roesten tegen moet gaan en een metalic donker groene kleur gespoten worden.

Ik denk dat ik in totaal weer zo`n 6 maanden heb moeten fietsen totdat alle onderdelen weer in elkaar zaten, de bedrading nagelopen was en het blok weer onder de blinkende Vespa hing. Maar het resultaat mocht er zijn. Voor zover ik weet reden er op dat moment drie Vespa`s in Meppel, en één daarvan was van mij!

In `97 ben ik gaan studeren in Den Haag en is de Vespa in Meppel achter gebleven. Totdat een goeie vriend van mij ook in Den Haag ging wonen en met het plan kwam om mijn Vespa en zijn Simson naar Den Haag te rijden. Een deel van dat verhaal kan je hier lezen. Sindsdien staat de Vespa in Den Haag en rijdt ik er eigenlijk nauwlijks op. Zij is ook weer meeverhuist naar Scheveningen en staat daar nu in de kelder. Maar in 2006 is iedereen verplicht zijn/haar brommer te laten schouwen en een kenteken bewijs te verkrijgen voor zijn voertuig. Hier zijn vier stappen in te onderscheiden;

 1. Schouwing
 2. Kentekenbewijs
 3. Kentekenplaat
 4. Verzekering

Nou vond ik dit eigenlijk wel een goed excuus om mijn Vespa weer te verzekeren en er weer wat vaker op te gaan rijden, misschien zelfs naar mijn werk want de routeplanner beweert dat ik hier zo`n 35 minuten over zou moeten kunnen doen. En dat is beter dan 50 minuten file rijden.

Voor een schouwing moet je naar een dealer bij jou in de buurt. Maar om daar met je Vespa te komen moet `ie dus wel verzekerd zijn. Dus voor mij zijn er eigenlijk nog twee extra stappen;
0. Verzekeren
5. Vespa rijklaar maken

Stap 0 kan ik nu afvinken, nog vier te gaan, want zij rijdt wel, na twee jaar en even de bougie schoongemaakt te hebben… maar nog niet zoals een Vespa behoort te rijden.

15 thoughts on “Vespa plan – stap 0: Verzekeren

 1. Geweldig te lezen dat je de Vespa weer gaat gebruiken. Weet je dat neef Anton op dit moment met 9 andere Vespa-liefhebbers op de scooters op weg is naar Rome? En daar een bezoek brengen aan de Vespafabriek. Je kunt de rit volgen op: http://www.getjealous.com/rome vespisten

 2. Kunnen wij niet eens een daggie door de duinen in de buurt scooteren. En dan zou het niet mijn bedoeling zijn om bij jou achterop te gaan zitten 🙂 Ik heb net ff gekeken op het web, maar kan zo snel niet een scooter verhuur zien, maar aangezien het een toeristische buurt is, zou dit geen probleem moeten zijn. Van Scheveingen naar terrasje in Delft, van Delft naar Binnenhoffie, en weer eindigen op de pier. Lache toch?

 3. Ha, gaaf man! Ik zelf ben nog aan het twijfelen of ik een 2e hands scoot- of automobiel ga scoren…

 4. @Geesje: Ik denk dat je daarop moet inloggen, niet waar? Ik bel wel ff.

  @mr.white: Is inderdaad lachen, maar zal de Vespa wel wat betrouwbaarder moeten hebben dan dat ze nu is… misschien kan ik wel een 2e Vespa ergens vandaan trekken.

  @Slush: Scoot! Kijk op http://www.haagsevespaclub.nl bij Te Koop en Gezocht, staan er genoeg. De auto is tegenwoordig in D-H een ramp!

 5. Leuk hoor, die brommer en je Vespa kan ik me nog goed herinneren! 🙂 Leuk dat je die nog hebt.
  Gr Selma

 6. Geen 10 maar wel 30 VESPA"s in Meppel
  Leuk deze verhandelingen te lezen Maar wij de Vespisten uit Meppel e.o. hebben gezamenlijk zo`n 30 Vespa scooters in ons bezit die allen onderhouden worden door jawel !! Anton de Wit hij is de locale VESPA expert en zorgt dat alle VESPA"s in top staat verkeren zie nu onlangs weer toen we met 9 KLASSIEKE VESPA SCOOTERS naar ROME geweest zijn 2150 km van Meppel naar ROME en geen problemen
  HOE betrouwbaar is VESPA !! Met goed onderhoud een TOP SCOOTER

 7. Ja, kut… hoe heet ie ook alweer? Woonde in de Oosterboer, is volgens mij later naar Groningen vertrokken.

 8. heej, heb net een week geleden een pk50s uit `78 gekocht. Maar ben totaal niet handig, maar als ik er wat mee krijg ben ik het haasje, een beurt bij een vespa dealer, is dat heel duur? ik zie staan, goed onderhouden, vandaar is het misscchien niet verkeerd om em ff te laten bekijken? hij loopt nu als een zonnetje moet ik zeggen.. maar wat zijn de kosten om hem te laten spuiten of een beetje op te laten knappen? met.vr.gr. robin

 9. pk50s uit `78? Weet je dat heel zeker? Volgens mij werden deze pas gemaakt vanaf 83/84… het beste wat ik je kan aanraden is om op forums te kijken zoals http://www.vespaforum.nl en/of http://www.haagsevespaclub.nl en daar je vraag te posten. Ik weet dat er een lijst bestaat van framenummers en jaartallen wanneer ze gebouwd zijn, maar ik kan de url zo snel even niet terug vinden.

  Goed onderhouden, tja. Mijn Vespa is een keer naar een brommer dealer geweest voor een beurt en daarna heb ik `m opnieuw moeten afstellen omdat de reperateur niet zo goed wist wat ie deed… maar een Vespa dealer met een beetje verstand van Vespa is natuurlijk geen slecht idee om `m na te laten kijken. Maar goed, als ie loopt als een zonnetje, waarom zou je `m na laten kijken?

  Ook voor een prijzen voor zandstralen en overspuiten kan je het beste vespa forums gebruiken, daar is altijd wel iemand met een goede tip. Bij mij koste het me een fles Jack Daniels voor het spuiten, maar het zandstralen weet ik echt niet meer. Is ook alweer 10 jaar geleden…

  succes ermee in ieder geval! And welcome to the club! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *