Een juridisch conflict wordt zelden van tevoren aangekondigd, doorgaans dient het zich zelfs aan op momenten dat het je helemaal niet uitkomt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je een huis verkocht hebt en dat de kopers nadien toch nog eisen hebben aangaande de woning. Wanneer jij van mening bent dat deze eisen ongegrond zijn, doe je er verstandig aan om een jurist in de arm te nemen. Hiermee voorkom je namelijk dat het conflict uitmondt in een welles-nietesspelletje en zorg je ervoor dat je tot een constructieve oplossing komt. De vraag is echter waar je moet zijn om snel juridisch advies en rechtshulp te kunnen krijgen? De meeste juristen hanteren lange wachtlijsten en als je ergens niet op zit te wachten, dan is wel op lange wachttijden. Er is echter een goede manier om snel aan een betaalbare jurist te komen. Wij laten je zien wat je mogelijkheden zijn.
Een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd
Een jurist kun je inschakelen via je verzekering. Dit betekent niet dat je een rechtsbijstandverzekering moet hebben afgesloten. Er zijn namelijk ook eenmalige verzekeringen voor rechtsbijstand. Het gaat hier over de zogenaamde rechtshulp on demand verzekering van bijvoorbeeld Univé. Het voordeel van deze verzekering is dat je hem eenmalig afsluit voor het probleem waar jij een oplossing voor wilt vinden. Het tweede voordeel van deze verzekering is dat het eenrechtsbijstandverzekering zonder wachttijd is. Als je namelijk naar de site van Univé gaat, kun je daar een aantal vragen beantwoorden. Mocht je deze vragen niet kunnen beantwoorden, dan kun je ook een half uur met een jurist afspreken om te kijken welke specialist nodig is voor jouw probleem. Vervolgens krijg je een offerte te zien, dit zijn de totale kosten van de dienstverlening. Accepteer je deze kosten, dan kun je gelijk in contact treden met je jurist. Je merkt het: wachttijden kent rechtshulp on demand niet.
Werken aan een oplossing van je conflict
Je wilt het liefst je conflict zo snel mogelijk oplossen. De jurist zal daarom kijken wat er precies aan de hand is, welke afspraken gemaakt zijn bij de verkoop van je huis en wat de nieuwe eigenaren nu precies willen. Soms is het voldoende om vervolgens advies uit te brengen. Een andere keer is het nodig om een brief voor de tegenpartij op te stellen met daarin je punten. Een jurist zal je hierbij helpen. Mocht het nodig zijn om met de tegenpartij in onderhandeling te gaan, dan kan de jurist dat ook voor je doen. Zo weet je zeker dat aan de hand van het recht, jouw probleem op de juiste manier wordt aangevlogen.
Wat als je niet tot een overeenkomst kunt komen?
Mocht het gebeuren dat nog de adviezen, de brief of de onderhandelingen tot niets leiden, dan kun je besluiten om te gaan procederen. Je jurist zal je ook dan weer bijstaan bij het voorbereiden van de processtukken. De jurist zal namens jou de zaak voeren zodat jij daar geen werk van hebt. Hopelijk lukt het op die manier om alsnog tot een oplossing te komen.